אינסומניה

אינסומניהאינסומניה או נדודי שינה הם הסוג הנפוץ ביותר של הפרעות שינה, הנתונים מצביעים על כ-45-30% אחוזים מהאוכלוסייה בישראל הסובלים מהתופעה באופן כרוני. שכיחות התופעה עולה עם השנים ונפוצה יותר בקרב נשים.

למרות המודעות והשכיחות, רבים מהסובלים מנדודי שינה אינם פונים לקבלת סיוע וטיפול רפואי או נפשי, עובדה זו עלולה להוביל להחרפת התופעה, לדיכאון ולחרדה.

גורמים לאינסומניה

הגורם העיקרי הוא רפואי ומתבטא בנדודי שינה הנלווים לבעיות רפואיות ומחלות כגון בעיות נשימה ומחלות ריאה, מצבי כאב כרוני, בעיות לב, חוסר איזון הורמונלי, דום נשימה בשינה או תופעות לוואי של תרופות.

נמצא קשר ברור בין הפרעות שינה להתפתחות תופעות נפשיות כדיכאון וחרדה. הסובלים מאינסומניה נמצאים בקטגורית סיכון מוגברת לסבול מתופעות הנפשיות הללו, ממצבי רוח משתנים, מירידה ביכולות התפקודיות ומפגיעה באיכות החיים.

הפחד מפני נדודי שינה מעורר תסמיני אינסומניה – עוד נמצא כי אנשים בעלי רגישות גבוהה נוטים לסבול יותר מן התופעה, אירועים אשר נתפסים אצלם כטראומטיים יותר בהשוואה לאנשים רגישים פחות, עשויים להוות גורם להתפתחות אינסומניה.

השפעת התסמינים

תסמיני האינסומניה אשר הופעתם אמורה לעורר חשד כוללים קשיי הירדמות, יקיצות תכופות במהלך הלילה ויקיצה מוקדמת ללא יכולת לחזור ולישון. תסמינים אלו משפיעים על תפקוד יומיומי, ועשויים להוביל לכאבי ראש תכופים, מתח, עייפות, פגיעה בזיכרון ותנודות במצבי רוח.

מלבד התסמינים, קיימות השלכות על התפקוד הכללי וירידה ביכולות המקצועיות והחברתיות, פגיעה באיכות החיים וסיכון גבוה יותר לתאונות דרכים.

כשנדודי השינה נמשכים למעלה מחודש ומלווים בקשיים תפקודיים, מדובר בתופעה כרונית המצריכה התערבות וטיפול רפואי. הגורם המרכזי לנדודי השינה הוא נפשי, ומחצית ממקרי האינסומניה נובעים ממועקות, דאגות וחרדות.

אבחון – איתור מקור הבעיה לעתים קשה ואינו ברור. כך, למשל, לא תמיד ניתן לקבוע את הגורם הראשוני לסימפטומים, ולא ברור האם נדודי השינה הובילו לשינוי במצב הנפשי או שמצבי החרדה והדיכאון גרמו לנדודי השינה.

סוגי טיפול ושיטות התמודדות

חשיבות הטיפול הפסיכולוגי במקרים הללו רבה. המגמה כיום היא להתחיל בטיפול פסיכולוגי טרם הטיפול הקונבנציונאלי. הטיפול הפסיכולוגי נחלק לשניים: טיפול קוגניטיבי התנהגותי המצמצם את הנטייה למחשבות בלתי רצויות תוך עידוד חשיבה נכונה ובריאה.

היבט נוסף הוא שינוי הרגלים כגון עישון, צריכת אלכוהול לפני השינה ובקרה על תזונה נכונה, כלומר, שינויים באורח החיים המחזקים את היכולת לשינה טובה. הטיפול השני הוא הפסיכותרפי דינמי, הכולל התבוננות לעומק בגורמים הפנימיים הגורמים להפרעה, תוך פיתוח מיומנויות המסייעות בהתמודדות עם גורמי המועקה.

קביעת הצורך בטיפול תרופתי

במהלך הטיפול הפסיכולוגי, המטפל בודק את הצורך בטיפול תרופתי. אין להירתע מהצורך לקחת תרופות שינה, שכן שילוב נכון שלהן מסייע לטיפול באינסומניה, והן טובות ובטוחות. שיטה נוספת היא טיפול אלטרנטיבי, המבוסס על מספר גישות הרפואה הסינית:

  • דיקור סיני ויפני המזינים את הדם בכבד ובלב ויוצרים איזון אנרגטי המאפשר שינה טובה.
  • טיפולי שיאצו וטווינה מאזנים את אנרגית האש והעץ בעזרת לחיצה על המרידיאנים המתאימים.
  • עיסוי המרגיע את הגוף והנפש ותורם לתחושת רוגע ושלווה המסייעות לשינה.
  • דמיון מודרך ומדיטציה המנקות את הראש ממחשבות שליליות.
  • נטורופתיה הכוללת הזנת הגוף בצמחים מרגיעים ותזונה נכונה.

אין סיבה לסבול מנדודי שינה לאורך זמן, ומומלץ לפנות לטיפול מקצועי הפותר את הבעיה ברוב המקרים.

דילוג לתוכן