הקשר המסוכן בין טיפולים לסרטן לבין מחסור בשינה

איך משפיעים הטיפולים לסרטן על השינהמחלת הסרטן היא האימה של המאה ה-21. ככל הנראה מחלת הסרטן הייתה קיימת לכל אורך ההיסטוריה, אך רק בשנים האחרונות נתגלה ההיקף פה היא מכה באנושות.

מעבדות מחקר רבות מחפשות את פתרון הקסם, ומדענים רבים שואפים להיות אלו שימצאו את התרופה הנכונה, אך בינתיים קיימים מגוון טיפולים לכל סוג סרטן. חלקם יעילים יותר וחלקם פחות, אך כולם נועדו להציל חיים.

במהלך הטיפולים לסרטן מתרחשת תופעת לוואי בולטת במיוחד והיא העייפות הקשה המכה בחולי הסרטן, לכן מומלץ להבין את המקור לה ואת שיטות ההתמודדות.

שינויי טמפרטורה

הגוף מסוגל לווסת באופן אוטומטי את הטמפרטורה שלו, אך לשם כך הוא זקוק לאנרגיה. אצל אדם בריא, צריכת האנרגיה הזו נורמלית ומשתלבת במחזור האנרגיה של הגוף.

אצל אדם חולה, מחזור האנרגיה מתבצע לעתים ככורח המציאות, ללא הכנה מוקדמת, ולכן קיים צורך בהשקעה גדולה של אנרגיה כדי לשמור על הטמפרטורה הנכונה לגוף. השקעה זו מתבטאת בעייפות קשה אליה נקלע המטופל עקב רצון הגוף לשמור על החום התקין.

ניתוחים לסרטן והשפעה על השינה

מחלת הסרטן דורשת פעמים רבות ביצוע ניתוחים. ניתוחי חקירה הבוחנים את מצב הסרטן מבפנים, ניתוח להסרת הגידול ופרוצדורות נוספות.

כל אלו דורשים מן הגוף המון על מנת להתאושש, להחזיר את כמות הדם שאבד ולחזור למשק אנרגיה רגיל ותקין. הדרישות הגופניות הללו מעייפות מאוד ויכולות לגרום למטופל לעייפות קשה.

השפעת החרדה מסרטן על השינה

החרדה היא האויב הגדול ביותר של חולי הסרטן. מעבר לכאבים, לטיפולים, לביקור בבית החולים, המחשבות, הלחץ והפחד מחזיקים את החולה ער לכל אורך שעות היום. מטופלים רבים מתלוננים כי אינם יכולים להירדם כאשר הדיאגנוזה אינה סופית. אחרים לא מסוגלים להתמודד עם האמת ויש כאלו שהחרדה מטיפולים כואבים ותופעות הלוואי שלהם, אינה מאפשרת להם לישון.

השינה חשובה במיוחד לחולי סרטן מאחר והיא מאפשרת לגוף להשתקם ולבנות את עצמו גם במקרים של מחלה, אך הפחד אינו מאפשר לאדם להירדם כפי שהוא היה רוצה וצריך. חוסר שינה לטווח הארוך, מוביל לאינסומניה.

דיכוי מח העצם

במחלות סרטן רבות יש צורך בטיפול לדיכוי מח העצם והמערכת לייצור כדוריות דם. עושים זאת על ידי הקרנות או טיפולים ביולוגיים וכימיים, אך התוצאה היא שלגוף יש פחות כדוריות דם אדומות והוא סובל מאנמיה.

אחת מתופעות הלוואי הנפוצות ביותר של אנמיה היא עייפות. במקרה כזה ניתן להעניק טיפול לאנמיה וכך להקל על החולה ולפתור חלק מבעיית העייפות הפוקדת אותו.

השפעת טיפולי כימותרפיה על מחסור בשינה

טיפולי כימותרפיה הורסים תאים רבים. הם מכוונים להרס תאים בריאים וסרטניים, והגוף מנסה לחפות על ההרס באמצעות ייצור תאים חדשים ובריאים. בטווח הארוך, תהליך זה דורש מהחולה אנרגיה רבה, הגורמת לעייפות קשה וצורך דחוף בשינה.

בזמן הטיפולים מותקפים תאי הסרטן באמצעים שונים ומשונים. כחלק מתהליך הפירוק שלהם פעמים רבות שולחים תאי הסרטן אל זרם הדם חומרים מסוכנים ורעילים. במידה וחומרים אלו מצטברים הם יכולים לגרום לתופעות לוואי רבות, ואחת הבולטות שבהן היא עייפות קשה. הגוף אינו מסוגל להתמודד עם פינוי רעלים כה רב ושוקע לאיטו אל תוך העייפות בכדי לצבור כוחות להמשיך במלחמה.

חוסר תיאבון – הבחילות וההקאות שחווים בחלק מהטיפולים למחלת הסרטן גורמים למטופלים רבים לחוסר תיאבון. יכולים לעבור ימים שלמים בהם החולים לא מכניסים לפה מזון או שתייה עקב החשש להקיא אותם החוצה, אך הדבר משפיע באופן ישיר על רמת העייפות. ללא אוכל או שתייה הגוף אינו מסוגל להפיק את כמות האנרגיה הנדרשת לצרכיו ולכן מתעייף מאוד.

דילוג לתוכן