מהי נרקולפסיה

נרקולפסיהנרקולפסיה, או בשמה השגור "מחלת השינה" הינה הפרעה נוירולוגית הגורמת לאנשים לעייפות ולהירדמות באופן פתאומי.

מהם הגורמים למחלה וכיצד ניתן להתמודד ולטפל בה? הנה כל הפרטים.

נרקולפסיה היא מחלה המתבטאת בבעיות שינה. המחלה יכולה להתבטא בהירדמות פתאומית, גם כאשר הגוף נמצא בפעילות יום יומית, ובעיקר כאשר יש פרץ של התרגשות, בקושי להבדיל בין שינה למציאות או בשיתוק שרירים לפני ולאחר השינה. שכיחות המחלה אינה ידועה, מאחר וישנו קושי באבחון המחלה, אך נראה כי היא עשויה לפגוע באחד מתוך אלפיים אנשים ובדרך כלל היא עוברת בתורשה.

המחלה מתפרצת בשנות העשרה לחיים, כאשר לכל אחד מן החולים במחלה תסמינים מעט שונים, ובמשך הזמן, ללא טיפול מתאים, הם עשויים להתגבר ולהשתנות, אך לרוב מדובר בנפילה אל תוך תרדמת באופן פתאומי, כאשר גם השרירים נרפים והגוף נופל מטה.

הגורמים לנרקולפסיה: גנטיקה ושיבוש בתפקוד המוחי

הגורם למחלת הנרקולפסיה אינה ברור דיו, אך אין ספק כי ישנה השפעה תורשתית על המחלה. מחקרים שנעשו בשנים האחרונות מצאו כי ישנו מרכיב גנטי המשפיעה על התפרצות המחלה, ביניהם מספר תאים מצומצם האחראים על ייצור החלבון במוח אשר אחראי על דפוסי השינה.

מחקרים אחרים ניסו למצוא את הקשר בין מחלה אוטואימונית לבין נרקולפסיה, מתוך ההנחה כי כאשר הגוף נתקף בזיהום או בטראומה, עלולה להיווצר תגובה בתאי המוח אשר תוקפים את העצב והורסים את הכימיקלים המצויים בו ובכך גורמים להתפרצות של המחלה.

תסמיני נרקולפסיה

חלק מן החולים חווים עייפות מוגברת, או עייפות כרונית במשך היום, הגורמת להם לתפוס תנומה במשך היום למשך דקות ספורות. חולים אחרים עלולים לחוות התקפים של חולשה בשרירים כתוצאה משינויים רגשיים גדולים כמו כעס או התרגשות, הגורמת להם ליפול אל תוך שינה פתאומית.

שיתוק שינה הוא תסמין נוסף של המחלה הגורמת לאדם חוסר ביכולת לנוע לפי השינה או לאחר הקימה. מאפיין נוסף הוא הזיות של חלום, כאשר האדם אינו מצליח להבחין בין חלום לבין מציאות.

חשיבות האבחון המדויק

נרקולפסיה אינה מחלה שקל לאבחן אותה, ובעבר אף היה הקשר בין מחלת האפילפסיה לבין נרקולפסיה – אך מדובר בשתי מחלות שונות מן היסוד. לעיתים אף ישנו חשש כי מדובר בהזיות נפשיות, ולכן מרבית מן החולים מופנים אל אבחון פסיכיאטרי.

אם קיים חשש להתפרצות של מחלה הנרקולפסיה, יש צורך לבצע בדיקה במעבדת שינה. המטופל יחובר אל מכשירים ויתבקש לנסות ולהירדם מספר פעמים במשך היום, וזאת לאחר לילה של שינה מלאה. בדיקה נוספת שמתבצעת היא בדיקה של גלי המוח בזמן שנת לילה, על מנת לבדוק את התפקוד של העצבים והשרירים במהלך השינה.

איך מטפלים בנרקולפסיה?

עדיין לא קיימת תרופה למחלה, כך שלא ניתן לקחת כדור ופשוט להעלים את התופעות והסימפטומים המתלווים אליה. לכן, יש צורך בהתאמה של טיפול אל הסימפטומים הקיימים. התמודדות עם העייפות הכרונית או הישנוניות במשך היום תטופל בדרך כלל באמצעות ריטלין. כאשר מדובר בשיתוק של השרירים ללא יכולת לזוז באופן פתאומי, תותאם תרופה ממשפחת נוגדי הדיכאון SSRI.

בנוסף, יש להקפיד על שגרת חיים בריאה, הכוללת שעות שינה קבועות במשך הלילה, על מנת ולנסות לספק לגוף את המשך הזמן הדרוש לו בכדי להגיע לאיזון. אמצעי הטיפול הקיימים לא יעלימו את המחלה, אך הם יאפשרו התמודדות טובה יותר.

ראו גם:

עייפות או רעילות?

סיבות פסיכולוגיות לעייפות כרונית

דילוג לתוכן